Internationale koren brengen de Middeleeuwen naar de Achterhoek


Liefhebbers van koorzang kunnen hun hart ophalen. Drie buitenlandse koren verzorgen workshops, lezingen en concerten in Rotterdam en Winterswijk. Dat zijn de enige gelegenheden om de unieke concertreeks
Echoes from the Middle Ages te bezoeken in Nederland.

In deze concertreeks wordt een muzikale tijdreis gemaakt naar de periode van de oudste geschreven muziek uit Europa. Drie vocale ensembles uit Ierland (Systir), Duitsland (Ars Choralis Coeln) en Engeland (Bristol University Schola Cantorum) nodigen het publiek uit om deel te nemen aan deze reis.
Met een combinatie van traditionele uitvoeringen, moderne bewerkingen en nieuwe composities maakt Echoes from the Middle Ages de oude liederen toegankelijk voor het publiek van nu.
Het eerste concert wordt zondag 20 oktober verzorgd door Systir, een zeskoppig ensemble, ontstaan uit het bekende vocale gezelschap Anuna (Ierland). Thema van dit concert is ‘The Living Light’. Systir zingt een combinatie van door de middeleeuwen geïnspireerde muziek van Michael McGlynn (artistiek leider ANÚNA) en oude middeleeuwse muziek over de Ierse heiligen St. Dymphna en St. Fursa die in de buurt van Nederland (Vlaanderen en Noord-Frankrijk) hebben geleefd. Het concert begint om 15.00 u in de Jacobskerk in Winterswijk. De andere twee concerten staan gepland voor zondag 26 januari (Ars Choralis Coeln) en zondag 14 maart (Schola Cantorum Bristol).

Belangstellenden kunnen zich voorafgaand aan de concerten via lezingen verdiepen in de achtergrond van de muziek. Bij voldoende belangstelling wordt ook een tweedelige workshop georganiseerd. Het eerste deel daarvan is op zondag 13 oktober ’s middags; het tweede deel op zondag 20 oktober voorafgaand aan het concert.
Deelnemers aan de workshop ontvangen t.z.t. nadere informatie over locatie en tijd. De kosten voor de workshop bedragen € 75,00 inclusief de toegang tot het concert op zondag 20 oktober. Jongeren tot en met 26 jaar en CJP-houders betalen € 50,00 voor de workshop. Aanmelden voor deze workshop kan tot uiterlijk 25 september via voxinterna.oost@gmail.com.

Echoes from the Middle Ages wordt, met medewerking van het Amra programma van Trinity College Dublin, georganiseerd door Vox Interna uit Rotterdam. Tickets voor het concert van Systir kosten € 20,00 aan de kassa (t/m 26 jaar/CJP € 12,50); in de voorverkoop via de website zijn de tickets voordeliger. Op www.voxinterna.org/concerten/ kunnen de tickets voor het concert gereserveerd worden.